Време, в което правото се превърна в безправие, а парламентаризмът

...
 Време, в което правото се превърна в безправие, а парламентаризмът
Коментари Харесай

ПП Възраждане: Намираме се в момент на държавен разпад

 Време, в което правото се трансформира в беззаконие, а парламентаризмът е изгубил своето наличие, се споделя в декларацията на Политическа партия " Възраждане "

От „ Възраждане “ призоваваме президента да вземе позиция в името на справедливостта и на личната си съвест, като не взе участие в параванния протокол и не участва на клетвата на новоизбраните конституционни съдии. Това съобщи Искра Михайлова в декларация от името на ПГ на „ Възраждане “ от трибуната на Народното събрание. 

Депутатът Искра Михайлова прочете декларация от името на партията. Ето и цялостния текст:

Миналата седмица Народното събрание избра двама конституционни съдии по метод, който взриви юридическите среди и обществото. Избра ги по метод, който би трябвало да е явен знак за цялото българско общество какво ни чака при идните нови назначения в регулаторите.

Дни след приемането на скандалните промени на Конституцията, макар унищожителните мнения на всички заинтригувани страни, на всички конституционалисти, даже и на венецианската комисия, макар настояванията за оповестяване на тези ремонти за противоконституционни, образуваното болшинство в Народното събрание  набързо стартира Процедурата по желание на новите конституционни съдии.

В процеса обаче ръководещото атлантическо болшинство побърза да стъпче личните си сякаш правила, преди малко заложени в конституционните промени и за следващ път сподели същинското лице на тази коалиция - тотална непоследователност, цинизъм, безнаказаност към държавността. 

Три години след дълго чакания завършек на последното държавно управление на Бойко Борисов, ГЕРБ още веднъж пуска своите пипала към основни държавни постове в обезверен опит да се докопа назад до властовите позиции, които имаше 12 години. Коалицията им с Движение за права и свободи и ПП-ДБ е допустимо най-пагубното за държавността ръководство и ние имаме дълг да представяме на българските жители действителните събития такива, каквито са.

В член 91 от Конституцията, госпожи и господа депутати от обединението, вие повече от лицемерно записахте, че избора на органи и регулатори ще става транспарантно, обществено, обективно  и с присъединяване на обществото. Какво обаче се случи още в първия сходен случаи - при избора на конституционни съдии?

В нарушаване на член 90, алинея 8 от ПОДНС внесохте отчет от конституционна комисия, преди да е изминал 72 часовия период от съвещанието ѝ, с който предложихте планове на решения за избора на конституционни съдии.

Позволихте си да посочвате период от 9 години за мандат на определените  в контраст с взетото няколко дни по-рано решение на Конституционен съд, съгласно което определените претенденти ще довършат оставащите  7 години от мандата. Мислехте си, че сте надхитрили всички – българите, закона, Конституцията. Е, не става по този начин елементарно. Мандатът стартира да тече след полагането на клетва, а решението на Конституционния съд е влезнало в действие в събота. Лицемерието и безпардонността, с която газите всичко, с цел да се укрепите с власт отвращава и гласоподавателите ви. Никой към този момент не ви има вяра.

В българската история рядко се е формирало толкоз огромно болшинство като актуалното, било то и основано с голяма машинация към гласоподавателите си.

Колкото и да повтаряте мантрата, че ви сплотяват някакви си евроатлантически полезности, истината е повече от явна - вашите гласоподаватели в никакъв случай не са желали сходно ръководство.

Благодарение на това, че „ Възраждане “ издигна своя кандидатура, която колкото и да неглижирахте и вашите медии комфортно да пропускаха името ѝ като я назоваха „ третият претендент или претендентът на „ Възраждане “, успяхме преди всичко да предложим действителна опция в превдварително решен избор, успяхме да покажем на цялото общество, че макар поръчките ви за бистрота, правомерност и чест, вие сте решени жестоко да погазвате и Конституцията и законите на страната, с цел да разпределите пая, тъй че за всички съдружни сътрудници да има по нещичко.

Нещо повече - ние показахме ясно, че сме единствената политическа мощ в България, която все още е способна да издигне заслужен претендент, в лицето на юрист Цвета Рангелова с биография, качества и морал, които дават отговор на голямата отговорност, която съставлява работата в Конституционен съд. Ниво, на което е безусловно неприемливо да се стартират партийни калинки, на които им липсват съществени качества за сходен висок пост.

Фактът, че госпожа Атанасова демонстративно напусна чуването на претендентите в комисия доста преди неговия край е афектиран освен за политиците, само че и за всички български жители. Подобно чисто махленско отношение към една от най-значимите за парламентарната република процедури е леке върху престижа на Народното събрание и държавността като цяло.

Междувременно 14 адвокатски колегии, чиито членове са близо 5000 адвокати, излязоха с явен апел към всички вас. И тях ли ще се извършите, че не чувате?

Адвокатските колегии са изцяло прави, че в хода на процедурата бяха погазени основополагащи правила на бистрота, гласност и аргументираност по отношение на избора на членове на орган за чиято самостоятелност Народното събрание би трябвало да подсигурява.

Предстоящите назначения в регулаторните органи безусловно са озверили съдружните сътрудници и разпределянето на основни постове е единствен приоритет за тях, без значение от професионалните качества на претендентите - условието е да бъдат лоялни към Бойко Борисов, Делян Пеевски или някое западно посолство. Най-големият смут на тази коалиция е, че в другите органи могат да попаднат хора, които ще мислят независимо и ще работят професионално, а няма да са партийно правилни и да съблюдават партийните повели. Държа да отбележа, че това не е нито европейско, нито атлантическо.

Уважаеми българи, по този начин ще бъдат попълнени и останалите органи и регулатори. Нямайте подозрение. Не слушайте какво ви приказват по малките екрани, вижте ги какво вършат. Припомняйте си измамата, с която се коалираха. Припомняйте си всяко тяхно безпринципно решение. Припомняйте си по какъв начин избраха двама конституционни съдии. И в никакъв случай повече не позволявайте да бъдете по този начин брутално мамени.

Намираме се в миг на държавен разпад, във време, в което правото се трансформира в беззаконие, а парламентаризмът е изгубил своето наличие.

От „ Възраждане “ призоваваме президентът да заеме позиция в името на справедливостта и на личната си съвест като не взе участие в параванния протокол и не участва на клетвата на новоизбраните конституционни съдии.

А с вас, уважаеми сънародници, явно напълно скоро още веднъж ще бъдем дружно по площадите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР